Thomas Holm är en svensk konstnär född 1957 i Stockholm, men bor och jobbar i Abbekås. 

Utbildning:

Beckmans modelinje

Stockholm 1978-80

Gerlesborgskolan 

Stockholm 1980-82
Den Kongelige Danske Kunstakademi 

Köpenhamn 1982-89
Kungliga Konsthögskolan

Stockholm 1984-85

Jag vill måla och få egna upplevelser av mitt måleri. Det är ett slags figurativt actionpainting där  kickarna kommer efter att jag till slut backat och tittat på vad jag har  gjort. Att måla av finner jag ointressant.

 

Sedan 1989 har mitt måleri varit  figurativt, då det monokroma måleriet lämnades.

Favoritkonstnärer, gamla som nya Tintoretto, Paula Rego, Titian, John Currin, Lisa Yuskuvache, Camille Corot, Jenny Saville, John Constable, Marlene Dumas, Michelangelo och Cecily Brown.

Att måla textiler, tyger och stoffligheter kommer från mitt tidiga modeintresse, där jag en gång startade på Marc O´ Polo  efter Beckmans skola i Stockholm. Men teckning och måleri tog överhand och Köpenhamns Konstakademi tog vid. 

Texter om samtiden sammankopplade med underbara engelska landskap med inspiration från äldre konst gjorde att debuten passade in i tiden.

Tekniken är en del av upplevelsen och jag skissar i akrylfärg,  äggtempera och därefter i olja med a la prima- och lasyrteknik. Jag är intresserad av pigment och att blanda egna färger.

Figurerna idag är möjligtvis svårbestämda vad gäller kön och läggning, men i mitt fall är det bara färg och en kick, centralt är att få se något jag aldrig skulle kunna ha sett annars.